طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار در 6 مرحله ساده
به گزارش بوستان گفتگو، دلمه برگ مو با چاشنی رب انار از جمله خوشمزه و پرطرفداری است که اتفاقا به عنوان یک هم دستور پخت آسانی دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید به عنوان یکی از محبوب ترین فینگر فودهای جهان ریشه در آشپزی یونانی دارد و اصلا دلمه در یونان یک غذای سنتی محسوب می گردد. در بیشتر در این باره شرح داده ایم. البته در شهرهایی مثل سنندج دلمه برگ مو جزو و از جمله و است. برای تهیه دلمه برگ مو می توانید آن را با شکر و رب انار مزه دار کنید. شما می توانید به سادگی یک وعده دلمه برگ مو برای 10 نفر یا بیشتر در عرض مدت زمانی کوتاه آماده کنید. در دستور تهیه دلمه برگ مو با رب انار با طعم ملس را برای شما آماده نموده ایم. با همراه باشید.

مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو با رب انار (برای 6 تا 10 نفر)
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
گوشت چرخ نموده مخلوط | نیم کیلوگرم |
برنج خام | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
لپه | 2/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
سبزی دلمه | 300 گرم (گشنیز، نعنا، جعفری، ترخون) |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد بزرگ |
زردچوبه و فلفل سیاه | از هر کدام 1 قاشق چای خوری |
نمک | نصف قاشق چای خوری |
برگ مو تازه یا کنسروی | نیم کیلوگرم |
کره یا روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
آب یا آب قلم | 1 استکان |
نکته: میزان سبزی دلمه برای 300 گرم شامل 200 گرم، جعفری، 50 گرم گشنیز، 30 گرم نعنا و 20 گرم ترخون است.
مواد لازم برای چاشنی دلمه برگ مو
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | 1/4 قاشق غذاخوری |
رب انار | 3 قاشق غذاخوری |
سرکه | 2 قاشق غذاخوری (اختیاری) |
آب | 1 استکان |
مدت زمان آماده سازی مواد: 1 ساعت
مدت زمان پخت دلمه برگ مو با رب انار: 2 ساعت
میزان کالری در 100 گرم دلمه برگ مو با گوشت چرخ نموده و رب انار: حدود 167 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با چاشنی رب انار
برای درست کردن دلمه برگ مو با رب انار، مثل باید ابتدا برگ های مو را آماده کنید. مواد داخل دلمه را هم درست کنید. برای تهیه دلمه برگ مو با رب انار و ملس مراحل زیر را دنبال کنید.
مرحله اول؛ خیساندن برنج و برگ مو
برای درست کردن دلمه برگ مو با چاشنی رب انار، ابتدا برنج را خیس کنید. لپه را هم خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید. اگر از کنسرو برگ مو استفاده می کنید حتما برگ موها را به مدت 2 تا سه ساعت در آب خنک بخیسانید. برگ موهای کنسروی نمک زیای دارند و شور هستند. بعد از این مدت برگ موها را با آب بشویید و در یک آبکش کنار بگذارید تا آب شان گرفته گردد.
در صورت تمایل می توانید لپه و برنج ایرانی و خارجی باکیفیت را از فروشگاه های به روش های و اینترنتی بخرید.
مرحله دوم؛ تفت دادن دلمه برگ مو
بعد از خیساندن لپه و برنج، آنها را از آب بکشید و در دو ظرف یا قابلمه جداگانه، با میزانی آب بپزید تا جداگانه نیم پز شوند؛ نه خیلی نرم و نه خیلی سفت، برنج باید دان باشد. سپس یکی از پیازها را پوست بگیرید و نگینی ریز خرد کنید. در یک تابه میزانی کره یا روغن سرخ کردنی بریزید و روی حرارت بگذارید تا کره ذوب گردد. پیاز را در کره تفت دهید تا سبک گردد. سپس گوشت چرخ نموده را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن عوض گردد.
گوشت چرخ نموده، کره، روغن سرخ کردنی و پیاز داغ منجمد آماده را می توانید از مجموعه فروشگاه های زنجیره ای به صورت حضوری یا اینترنتی بخرید.
مرحله سوم؛ آماده کردن مایه دلمه
سپس نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و سبزی دلمه را اضافه کنید و تفت دهید تا ادویه ها به خورد گوشت چرخ نموده بروند. صبر کنید تا آب سبزی های دلمه گرفته گردد. سپس برنج و لپه را هم اضافه کنید. طعم ها که به خورد هم رفتند، شعله را خاموش کنید تا کمی مایه دلمه از دما بیفتد. در ابن فاصله، برگ های مو را روی یک سطح بچینید طوری که رگبرگ آنها به بالا و سمت خودتان باشد.
انواع ادویه غذا را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله چهارم: پیچاندن دلمه برگ مو
از مایه دلمه برگ مو، به میزان 1 قاشق غذاخوری، وسط برگ مو بریزید و کناره های برگ را روی مواد بگذارید. بعد از قسمت پایین آغاز به پیچیدن برگ مو کنید. مراقب باشید روی برگ ها، بریدگی یا سوراخ نباشد، چون بعد از پختن حجیم مواد می شوند و از برگ بیرون می ریزند.
مرحله پنجم؛ پختن دلمه برگ مو
کف یک قابلمه را با 2 تا 3 لایه برگ مو بپوشانید و دلمه ها را روی آنها بچینید. روی دلمه ها یک بشقاب سرامیک سنگین و یک وزنه مثل سنگ ترازو بگذارید که در زمان پخت وا نروند. یک استکان آب یا اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا دلمه های برگ مو به مدت 1 ساعت بپزند.
مرحله ششم: چاشنی رب انار را به دلمه اضافه کنید
بعد از 1 ساعت، چاشنی دلمه را با رب انار درست کنید. برای تهیه چاشنی یا شهد دلمه در یک تابه کره را کمی آب کنید و رب انار ، نمک، سرکه، شکر و آب را به آن اضافه کنید. شهد دلمه را روی دلمه ها بریزید و 45 دقیقه یا نیم ساعت دیگر صبر کنید تا چاشنی به خورد دلمه ها برود.
برای تهیه رب انار، رب گوجه، نمک، شکر و سرکه می توانید از مجموعه فروشگاه های زنجیره ای به صورت خرید حضوری یا اینترنتی اقدام کنید.
مرحله آخر: دلمه برگ مو را سرو کنید
1 ساعت که از پخت دلمه برگ مو گذشت، شعله را خاموش نموده و دلمه را سرو کنید. این دلمه برگ مو به خاطر اضافه کردن چاشنی رب انار ملس است، اگر طعم ملس را نمی پسندید رب انار را حذف کنید.
نکاتی برای انتخاب برگ دلمه مو
- برای تهیه دلمه برگ مو خانگی چه برای رولی پیچیدن دلمه و چه طرز تهیه دلمه برگ مو بقچه ای بهتر است از برگ های ترد و جوان درخت مو که به میزان کف دست هستند، بهره ببرید.
- توجه داشته باشید که برگ های خیلی بزرگ برای درست کردن دلمه برگ موی خانگی مناسب نیستند. برگ های بزرگ معمولاً ضخیم هستند و لطافت خودشان را از دست داده اند.
- از برگ های خیلی کوچک برای تهیه دلمه برگ مو با رب انار و سایر انواع دلمه برگ مو استفاده نکنید، زیرا این برگ ها در زمان پیچیدن پاره می شوند. در صورتی که برگ ها خیلی کوچک هستند، می توانید دو برگ کوچک را کنار هم قرار دهید و سپس دلمه را آماده کنید.
- بعضی افراد برای سس دلمه برگ مو مثل طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی از رب گوجه فرنگی استفاده می نمایند. طرز تهیه رب گوجه فرنگی را بلد هستید؟
ترکیب سبزی دلمه برگ مو چیست؟
بعضی افراد برای تهیه دلمه خانگی تنها از سبزی جعفری یا ترکیب جعفری و پیازچه خرد شده استفاده می نمایند. اما در بیشتر شهرها برای ترکیب سبزی دلمه برگ مو خوشمزه و مجلسی از سبزیجات معطر کوهی و بعلاوه جعفری، نعناع، مرزه، شوید، ترخون و پیازچه خرد شده استفاده می گردد.
برای اینکه دقیق تر را بدانید روی لینک مطلب کلیک کنید.
نکات مهم در طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با رب انار
- اگر از برگ تازه مو استفاده می کنید 2 تا سه دقیقه در آب بجوشانید تا کمی نرم شوند و موقع پیچیدن شکسته نشوند.
- زرشک و کشمش هم جزو مواد محبوب برای درست کردن دلمه برگ مو با رب انار هستند. زرشک را کمی خیس کنید و به مواد دلمه اضافه کنید. برای اضافه کردن کشمش به مواد دلمه آن را با کمی پیاز، زردچوبه و دارچین تفت دهید و به مواد دلمه برگ مو اضافه کنید.
- قبل از چیدن دلمه برگ مو کف قابلمه را با چند عدد برگ مو بپوشانید تا دلمه ها در زمان پخت به کف قابلمه نچسبند.
- نخود لپه یکی از موادی است که معمولا برای پختن دلمه برگ مو با رب انار از آن استفاده می گردد. اگر طعم لپه را در دلمه می پسندید قبل از اضافه کردن به مواد دلمه آن را بپزید. حتما لپه ها را یک تا دو روز قبل از درست کردن دلمه بخیسانید و بعد بپزید تا نفخ لپه گرفته گردد. اگر فرصت ندارید 1 تا 2 ساعت هم برای خیس خوردن لپه کافی است.
- اگر قصد دارید برنج را به جز خیس کردن، بپزید یادتان باشد که برنج دلمه نباید زیاد پخته گردد. برنج باید فقط چند جوش بخورد و به اصطلاح دانه باشد. برنج را حتما آبکش کنید.
- می توانید مثل دلمه برگ مو ترکیه ای به جای برنج از بلغور گندم یا کینوا هم در طرز تهیه دلمه برگ مو با رب انار بهره ببرید.
- طرز تهیه دلمه برگ مو تبریزی به همین ترتیب و با گوشت چرخ نموده است. طرز تهیه دلمه خوزستانی هم به همین ترتیب است و گاهی هم بدون گوشت چرخنموده درست می گردد.
- بعضی به جای رب انار از رب گوجه به عنوان چاشنی دلمه برگ مو استفاده می نمایند.
- در صورت تمایل کمی از شهد دلمه را با مواد مایه دلمه برگ مو مخلوط کنید تا مواد دلمه طعم لذیذتری به خود بگیرند.
- آبی که به دلمه اضافه می کنید باید خیلی کم باشد در حدی که از سطح دلمه ها در قابلمه پایین تر باشد و به هیچ وجه روی دلمه ها را نپوشاند.
- بهتر است برای تهیه دلمه از برگ های ترد و جوان بهره ببرید. اگر فصل برگ مو تازه نیست از کنسرو برگ مو بهره ببرید.
- برای پیچیدن دلمه، مواد را روی قسمت پشت برگ دلمه بچینید زیرا قسمت صاف و براق دلمه باید قسمت بیرونی دلمه باشد.
- قبل از سرو دلمه ها در ظرف حتما باید شعله گاز را خاموش نموده و دلمه ها کمی سرد شده باشند تا وا نروند.
- در طرز تهیه دلمه برگ مو با رب انار خانگی می توانید به جای گوشت از سویا و یا ترکیب سویا و گوشت نیز بهره ببرید.
- در طرز تهیه دلمه برگ مو با رب انار و کشمش به مواد دلمه کشمش تفت داده شده اضافه کنید.
- یکی از روش های درست کردن سس دلمه خانگی استفاده از ترکیب سرکه و شکر است. برای درست کردن دلمه برگ مو با سرکه و شکر باید سرکه و شکر را بدون رب انار ترکیب کنید و سپس روی دلمه ها بریزید و اجازه دهید دلمه با حرارت ملایم داخل این ترکیب پخته گردد.
- طرز تهیه دلمه برگ مو برای 4 نفر با درست کردن این دلمه برگ مو برای 10 نفر یا 20 نفر فرقی ندارد. فقط اگر قصد درست کردن دلمه برگ مو با رب انار برای 20 نفر را دارید، می توانید میزان مواد لازم را در این دستور را 2 برابر کنید.
- اضافه کردن لپه به طرز تهیه دلمه ساده خانگی با رب انار کاملا اختیاری است و در صورت تمایل می توانید دلمه را بدون لپه نیز آماده کنید.
- طرز تهیه دلمه برگ مو بدون گوشت هم مرسوم است.
- پیشنهاد می کنیم مقاله روش تهیه دلمه برگ مو اصفهانی را هم مطالعه کنید.
- پیشنهاد می کنیم مقاله طرز تهیه دلمه کلم برگ مجلسی تبریزی که یک دلمه ایرانی و مجلسی خوشمزه دیگر است را هم بخوانید.
فوت و فن های خوشمزه شدن دلمه برگ مو با رب انار
چاشنی دلمه برگ مو چی بزنیم؟
معروف ترین چاشنی برای دلمه برگ مو سکنجبین است. می توانید در این چاشنی از شکر هم بهره ببرید تا ترشی دلمه ها را ملایم تر کند. اگر می خواهید طعم شیرینی دلمه شما بیشتر باشد می توانید به میزان 1 قاشق غذاخوری به میزان شکر اضافه کنید.
یا اینکه اگر دوست دارید طعم دلمه شما ترش تر باشد می توانید میزان سرکه را بیشتر در نظر بگیرید تا دلمه ترش تری داشته باشید. البته رب انار، رب آلوچه، آبغوره و آبلیمو هم از دیگر چاشنی های دلمه برگ مو هستند که در شهرهای مختلف استفاده می شوند.
برای نرم و ترد شدن برگ های مو چه کنیم؟
اگر می خواهید برگ های انگور ترد و نرم شوند، پس از اینکه دلمه ها آماده شدند، آنها را داخل یک ظرف مناسب مایکروویو قرار دهید. مایکروویو را روشن کنید و دلمه ها را به مدت 1 تا 2 دقیقه داخل آن قرار دهید، سپس به همان صورت دلمه ها را سرو کنید.
در صورت نبود مایکروویو می توانید از فر یا حتی آون توستر نیز بهره ببرید. ترد شدن دلمه ها علاوه بر این که باعث می گردد موقع خوردن دلمه احساس بهتری داشته باشید، به مجلسی تر شدن ظاهر دلمه هم یاری می نماید.
چرا دلمه برگ مو باز می گردد؟
1- میزان آب یا سسی که به دلمه اضافه نموده اید، زیاد بوده است.
2- اگر کف قابلمه را برگ مو بچینید و بعد روی آنها دلمه ها را قرار دهید، احتمال وا رفتن دلمه بسیار کم می گردد.
چرا دلمه برگ مو سفت می گردد؟
علت سفت شدن دلمه برگ مو این است که میزان چربی گوشتی که در آن به کار برده اید، کم بوده است. هر چه گوشت چربی متعادل تری داشته باشد، دلمه نرم تر می گردد.
چرا دلمه خشک می گردد؟
1- چربی گوشت چرخ نموده کم بوده است.
2- مواد دلمه را زیاد ورز یا در تابه تفت داده اید.
منبع: افق کوروش