بشنوید از فواید بسیار شکلات سیاه
به گزارش بوستان گفتگو، در مصرف شکلات، سلیقۀ فرانسوی ها متفاوت از مردم بقیۀ کشورهاست چرا که 30% از شکلات مصرفی فرانسوی ها، شکلات سیاه است، در حالی که مصرف این نوع شکلات در سایر کشورها تنها 5% است.
بشنوید از فواید بسیار شکلات سیاه
شکلات علاوه بر لذت بخش بودن فوق العاده اش، خواص تغذیه ای هم دارد. خصوصاً شکلات سیاه.
مصرف شکلات سیاه
در مصرف شکلات، سلیقۀ فرانسوی ها متفاوت از مردم بقیۀ کشورهاست چرا که 30% از شکلات مصرفی فرانسوی ها، شکلات سیاه است، در حالی که مصرف این نوع شکلات در سایر کشورها تنها 5% است.
علاوه بر علاقه به مصرف شکلات سیاه، شکلات ورقه ای چهارمین خوراکی عمده در بازار مواد غذایی فرانسه محسوب می گردد. مصرف میانه روزانه، فقط در خصوص شکلات ورقه ای، برای بچه ها 5/3 گرم و برای بزرگسالان 6/5 گرم است.
می دانیم که شکلات سیاه از خمیر کاکائو، کرۀ کاکائو، شکر و عموماً لسیتین (که قابل جایگزینی با کره کاکائو است) تهیه می گردد.
ارزش غذایی شکلات سیاه
می توان با مطالعه درشت مغذی های تشکیل دهندۀ شکلات و اندازهشان در چارچوب تغذیۀ روزانه، محتوای شکلات و نقشی را که می تواند در عملکرد بدن ما بازی کند، تعیین کرد.
شکلات سیاه در شیرینی یا جویدنی با 40% کاکائو
در هر 100 گرم:
انرژی (به کیلوکالری) | 498 |
پروتئین (به گرم) | 6.4 |
لیپیدها (به گرم) | 30.4 |
کربوهیدرات ها (به گرم) | 49.6 |
فیبر (به گرم) | 7.5 |
آب (به گرم) | 0.5 |
ریز مغذی ها (به گرم) | 5.6 |
شکلات سیاه با 70% کاکائو
در هر 100 گرم:
انرژی (به کیلوکالری) | 545 |
پروتئین (به گرم) | 8.1 |
لیپیدها (به گرم) | 42.3 |
کربوهیدرات ها (به گرم) | 33 |
فیبر (به گرم) | 10.9 |
آب (به گرم) | 0.6 |
ریز مغذی ها (به گرم) | 5.1 |
پروتئین شکلات در خمیر کاکائو یافت می گردد، با این که اندازهش بسیار ناچیز است، در تأمین سهم پروتئین روزانه نقش دارد.
لیپیدها در ماده چرب شکلات وجود دارند. آنها از کرۀ کاکائو که در خمیر کاکائو وجود دارد، حاصل شده اند. کیفیت لیپیدها و ترکیب اسیدهای چربشان بسته به درصد کاکائو و وجود داشتن یا وجود نداشتن شیر فرق دارد. کلسترول که در چربی های حیوانی به اندازه فراوانی وجود دارد، در کرۀ کاکائو اندازهش بسیار اندک است.
در شکلات سیاه، اندازه چربی بسیار کمتر است زیرا شیر ندارد. در بین دیگر چربی های شکلات، فیتُسترول یافت می گردد که در کاهش اندازه کلسترول خون نقش دارد.
کربوهیدرات های شکلات سیاه ناشی از شکر اضافه شده به آن است (شکلات سیاه با 70% کاکائو، حاوی 30% شکر است) و در خمیر کاکائو هم اندکی شکر وجود دارد.
غالباً انواع شکلات اندازه قند اندکی دارند، اما در شکلات سیاه این اندازه بازهم کمتر است.
در ضمنً، شکلات ها تعادل دیابت را برهم نمی زند. اگر به اندازه منطقی مصرف گردد، می تواند با اندازۀ شکر مجازش احساس لذت از شیرینی را بعد از غذا به افراد دیابتی بدهد.
فیبر، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها....
شکلات سیاه که حاوی خمیر کاکائوست، از نظر وجود مواد مغذی هم غنی است، از جمله: پلی فنول، مهمیم (206 میلی گرم/100 گرم)، فیبر (11 گرم/100 گرم)، فنیلتیلامین...
در ضمنً شکلات سیاه سرشار از فیبر است زیرا در هر 100 گرمش به طور میانه 5/7 تا 11 گرم فیبر وجود دارد، بر خلاف شکلات شیری که این اندازه 1/2 و شکلات سفید که 0.4 گرم است. خوب است بدانیم که اندازه توصیه شدۀ فیبرها، 30 تا 35 گرم در روز است.
مواد معدنی
میزیم در عملکرد خوب سیستم های عصبی و انقباض ماهیچه ها مشارکت دارد. شکلات سیاه با 70% کاکائو سرشار از مهمیم است چرا که در 100 گرم شکلات سیاه 206 میلی گرم مهمیم وجود دارد و این اندازه حداقل 30% از اندازه توصیه شدۀ مواد مغذی را در برمی گیرد.
اندازه بیش از اندازۀ نمک باعث افزایش فشار خون می گردد، بنابراین مصرفش را باید به 6 گرم در روز محدود کرد. اندازه نمک موجود درشکلات ها ناچیز است زیرا در 20 گرم شکلات با 70% کاکائو، 6/3 میلی گرم سدیم و در همین اندازه شکلات با 40% کاکائو، به 6/8 گرم می رسد.
مس در ساختار هموگلوبین و سیستم ایمنی و ضد عفونی دخالت دارد و نقش یک آنتی اکسیدان را بازی می نماید. اندازه قابل توجهی مس در شکلات سیاه با 70% کاکائو وجود دارد، در 20 گرم از این شکلات، 14% از اندازه توصیه شدۀ سدیم برای بدن، تأمین می گردد.
شکلات سرشار از پتاسیم هم هست، پتاسیم هم در پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا و حملات مغزی عروقی و هم پیشگیری از پوکی استخوان نقش دارد.
خواص شکلات سیاه تمام نشدنی است! شکلات سیاه با 70% کاکائو حاوی آهن، روی و سلنیوم است و در سهم غذایی توصیه شده مشارکت دارد اما ریزمغذی های نام برده شده اندازه تقریباً کمتری دارند.
آنتی اکسیدان ها
بنابراین از دیدگاه تغذیه ای، شکلات قابل توجه است، خصوصاً اگر حاوی خمیر کاکائو هم باشد زیرا در خمیر کاکائو اندازه زیادی پلی فنول وجود دارد؛ در ضمنً از قدرت آنتی اکسیدانی بالایی هم برخوردار است.
شکلات سیاه حاوی تانین هم هست، تانین جزئی از پلی فنول ها خصوصاً فلاون است. آنها مولکول هایی هستند که اثر آنتی اکسیدانی دارند: آنتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد مقابله می نمایند، رادیکال های آزادی که به بافت ها آسیب می زنند و در نتیجه باعث عوارض قلبی می شوند. شکلات سیاه با تأمین 13 تا 20 درصدی سهم روزانۀ پلی فنول، محافظت از سیستم قلب عروقی را تضمین می نماید.
فواید شکلات سیاه در زمینۀ روانی هم شناخته شده است، این خوراکی استثنایی که تمام شور و هیجانات را برمی انگیزد، به خاطر آثار مثبتش بر سلامتی حسابی معرف شده!
منبع:seemorgh.com
ارسال به وسیله کاربر محترم سایت : hasantaleb
/ج
منبع: راسخون