رژیم غذایی هیپو آلرژنیک
به گزارش بوستان گفتگو، رژیم غذایی هیپوآلرژنیک یکی از برترین شیوه های اجتناب از آلرژی های غذایی است. این رژیم غذایی می تواند به ایجاد مقاومت فرد در مقابل آلرژی یاری نماید. در این جا یک آنالیز در رابطه با یک رژیم غذایی ساده اما مؤثر انجام می دهیم.
رژیم غذایی هیپو آلرژنیک چیست؟
نوع ویژه ای از رژیم غذایی به منظور به حداقل رساندن اثرات آلرژی های غذایی طراحی شده است که رژیم غذایی هیپو آلرژنیک نامیده می گردد.. از آن جا که بیشتر ما نسبت به بعضی اقلام غذایی حساس هستیم، استفاده از این رژیم غذایی به ما یاری می نماید تا حساسیت خود را نسبت به بعضی از غذاها کاهش دهیم. افرادی که تحت تأثیر آلرژی قرار می گیرند، در صورتی که از مصرف غذاهای حساسیت زا اجتناب نورزند، علائم آلرژی در آن ها بروز کرده و حتی ممکن است تشدید گردند. علت این که چرا طعم و مزه بعضی از غذاها را دوست نداریم این است که بدن ما به این غذاها واکنش منفی نشان می دهد. با توجه به این که امروزه غذاهای بی شماری مانند غذاهای فراوری شده و بسته بندی شده وجود دارند، بدن ما تغییرات ژنتیکی متفاوتی را در برابر این غذاها نشان می دهد. و این موضوع در نهایت منجر به بروز واکنش های آلرژیک می گردد.نام مصطح دیگر برای رژیم غذایی هیپو آلرژنیک، رژیم غذایی حذفی است زیرا بعضی از مواد غذایی آلرژی زا باید از رژیم غذایی حذف گردد. طراحی یک چنین رژیم غذایی برای افرادی که آلرژی های متنوعی دارند می تواند سخت باشد. جلوگیری از مصرف مواد غذایی آلرژی زا ساده ترین شیوه مؤثر جهت پیشگیری از بروز آلرژی است. بعضی اقلام غذایی وجود دارد که بسیار هیپو آلرژنیک می باشند و از این رو افراد به آن ها آلرژی ندارند.
افرادی که واکنش های آلرژیک به بعضی غذاها نشان می دهند، باید از مصرف این غذاها اجتناب ورزند. بعضی مواقع، غذاها می توانند بعد از یک دوره پرهیز دو باره به رژیم غذایی برگردانده شوند. هر چه بیشتر فرد در معرض واکنش های آلرژیک قرار داشته باشد، آنتی بادی های بیشتری به وسیله بدن او به منظور دفاع از خود در برابر آلرژی فراوری خواهد شد.
آلرژی به بادام زمینی یکی از شایع ترین آلرژی های غذایی است. بعضی از افراد به این ماده غذایی آلرژی بسیاری دارند، به طوری که تعداد کمی از خطوط هواپیمایی در غذای مسافران خود از بادام زمینی استفاده می نمایند.
آلرژی به شیر، بادام زمینی، ذرت، گندم، شکلات، مخمر و تخم مرغ از جمله شایع ترین آلرژی های غذایی می باشند. آلرژی های غذایی در بچه ها می تواند بعضی مواقع پیچیده گردد. در تحقیقات امروز پی برده شده که شیر یکی از شایع ترین غذاهای آلرژی زا برای بچه ها می باشد. در صورتی که فردی به شیر آلرژی داشته باشد، ممکن است احتیاج به این باشد که شیر و محصولات لبنی مانند پنیر، ماست، کره، خامه، بستنی و غیره را از رژیم غذایی خود حذف کند. برنج قهوه ای یکی از شایع ترین جایگزین های این محصولات در برنامه های غذایی است.
علائم آلرژی غذایی
علائم آلرژی غذایی ممکن است پیچیده باشد. تعدادی از این علائم شامل سر درد، سر گیجه، خس خس سینه، تورم، واکنش های آنافیلاکسی، کاهش انرژی، خستگی مزمن و عفونت مکرر گوش است. بعضی علائم دیگر دستگاه گوارش شامل درد شکم، نفخ، حالت تهوع، سوزش معده و غیره می باشد. بعضی از انواع غذاها وجود دارد که علائمی مانند اختلال کمبود توجه و اختلال بیش فعالی را تشدید می نمایند. توصیه می گردد که این علائم را هرگز نادیده نگیرید، چون ممکن است احتیاج به توجه فوری پزشکی داشته باشند.هیچ زمان ویژه ای برای این نوع رژیم غذایی وجود ندارد، بلکه این نوع رژیم به منظور غلبه بر آلرژی برای افراد مختلف فرق دارد. برای آغاز این رژیم در ابتدا می بایست معین کنیم به چه نوع غذاهایی آلرژی داشته و سپس فعالیتهای مرتبط با با رزیم این نوع غذاها را انجام دهیم. فرایند حذف این غذاهای آلرژی زا می تواند جهت پیشگیری از بروز واکنش های مربوطه یاری نماید. در مرحله بعد باید ترکیبات غذایی مناسبی را جایگزین غذاهای حذف شده کرده تا مشکل کمبود بعضی مواد غذاییو ویتامین های ضروری بدن رفع گردد.
غذاهای هیپو آلرژنیک بعلاوه به عنوان غذاهای اولیه برای نوزادان شناخته شده و چنانچه گفته شد این غذاها در رژیم های حذفی برای محدود کردن اندازه مصرف غذاهای آلرژیک توصیه می شوند. می توان گفت عملاً تنها هشت نوع غذا موجب ایجاد 90 درصد از واکنش های آلرژیک غذایی هستند. این غذاها عبارتند از:بادام زمینی، شیر،تخم مرغ، آجیل (مانند گردو، پسته، بادام و کاجو)، ماهی، صدف، گندم و سویا
.
از آن جایی که در حال حاضر درمان خاصی برای آلرژی غذایی وجود ندارد، برترین راه برای جلوگیری از واکنش های آلرژیک خودداری از خوردن غذاهای محرک است. بسیاری از پزشکان رژیم های غذایی حذفی را برای محدود کردن مصرف غذاهای آلرژیک تجویز می نمایند. بنابراین می توان گفت که رژیم غذایی هیپو آلرژنیک می تواند برای کسانی که بعد از وعده های غذایی علائم آلرژی را تجربه می نمایند مفید واقع گردد.
استفاده از رژیم غذایی حذفی چگونه است؟
رژیم غذایی حذفی، حذف و اضافه کردن مواد غذایی به رژیم و در نتیجه پیدا کردن مواد غذایی مشکل ساز می باشد. در این دوره که حدود 3 تا 4 هفته طول می کشد، غذاهای مشکوک به آلرژی زا بودن و یا مشکوک به موضوع عدم تحمل غذایی بودن از رژیم غذایی حذف می شوند.
این غذاها شامل تخم مرغ، بادام زمینی، شیر، کره، پنیر، صدف، ماهی، توت فرنگی، مرکبات، موز، گندم، سویا، گوجه فرنگی، و غذا و نوشیدنی های حاوی رنگ آزو می باشند. و مصرف غذاهای کم آلرژیک (هیپو آلرژنیک) نیز در رژیم غذایی ادامه می یابد. این غذاها عبارتند از گوشت گوسفند، برنج، هویج، سیب زمینی خام، حبوبات غیر از سویا، زرد آلو، گلابی، سیب سبز، هلو، آب معدنی، روغن زیتون، قند و چای.
در رژیم حذفی هر بار یک مورد از غذاهایی که از رژیم غذایی حذف شده بودند دو باره به رژیم افزوده می گردد. هر بار بعد از افزودن هر خوراکی علائم آلرژی کنترل می گردد. اگر واکنش های آلرژیک در روزهای افزودن خوراکی نو افزایش یابد، بدین معنی است که بدن به این مواد غذایی و یا مواد شیمیایی درون آن آلرژی دارد. اگر چه رژیم غذایی حذفی بسیار ساده است اما ممکن است ماه ها طول بکشد.
منبع: سایت بازل
منبع: راسخون