مردم مشهد در انتظار ماسک و مواد ضد عفونی کننده
به گزارش بوستان گفتگو، خبرنگاران/خراسان رضوی مسئولان اعلام نموده اند کمبود ماسک در کشور به سرعت در حال برطرف شدن است و مردم مشهد نیز منتظر تحقق این وعده هستند؛ گزارش های میدانی خبرنگار خبرنگاران از کبود ماسک و مواد ضد عفونی کننده خبر می دهد.
چهارشنبه 30 بهمن ماه، خبر فوت دو شهفرایند قمی بر اثر ابتلا به کرونا اعلام شده. من هم مثل تمام مردم نگران شدم و تصمیم می گیرم در راه برگشت به خانه ماسک و مایع ضدعفونی کننده بخرم. داروخانه ای شبانه روزی در احمدآباد اولین مقصد من است. از متصدی داروخانه می پرسم:
ماسک فیلتردار دارین؟
- نه خانم تموم شده
- مایع ضدعفونی کننده چطور؟
- نه، اونم تموم کردم.
با خودم می گویم اینجا مرکز شهر و نزدیک بیمارستان قائم است و طبیعی است که ماسک نداشته باشند. خرید ماسک را به فردا موکول می کنم و پنجشنبه ظهر برای خرید ماسک به بیرون می روم.
این داستان تا امروز سوم اسفند تکرار می شود. به داروخانه های زیادی سر زدم اما همگی یک جواب مشترک می دادند.
نکته قابل توجه در یکی از داروخانه ها این بود که متصدی داروخانه دستکش های یک بار مصرف پزشکی را از داخل جعبه در می اورد و آن ها را در دسته های دوتایی برای فروش قرار می داد.
دکتر خبوشانی مدیر یکی از این داروخانه در گفت وگو با خبرنگاران در مورد کمبود ماسک عنوان می نماید: این روزها ماسک در بازار نیست. اگر هم شرکت های فراوریکننده ماسک می آورند، در کسری از ثانیه فروخته می شود. اوضاع بازار یک هفته ای است که به همین صورت می گذرد.
خبوشانی ادامه می دهد: مردم برای خرید ماسک هجوم آورده اند و هر دونوع ماسک در بازار نایاب شده است. از زمانی که مردم از کرونا در ایران خبردار شدند، ماسک، اسپری ضدعفونی کننده و ژل ضدعفونی کننده در بازار به اتمام رسید.
او بیان می نماید: امروز تعداد زیادی اسپری الکل و ژل ضدعفونی کننده برایم آوردند که در همان نیم ساعت اول به اتمام رسید. مراجعه کننده برای خرید این اقلام زیاد است.
خبوشانی ادامه می دهد: بعضی از هم صنفی های من از این شرایط سوء استفاده می کنند. من ماسک فیلتردار را دو هزار تومان می فروختم اما بعضی از شرکت های با انصاف می گویند، 7500 تا 8000 تومان خرید کنید و خودتان قیمت بگذارید. همین ماسک ها حدود 60 هزار تومان به بالا در بازار مشهد فروخته می شود.
وی با بیان اینکهقیمت ژل ضدعفونی کننده تغییری ننموده است.، تاکید می نماید: قیمت این ژل ها از 8500 آغاز می شد. این کالاها نسبت به اندازه و حجم ، قیمت شان متفاوت است؛ مثلا یکی از شرکت های توزیع کننده ماسک روز پنجشنبه یک بسته 50 تایی را با منت به من داد. همین تعداد ماسک در حدود نیم ساعت به اتمام رسید.
وارد داروخانه ای شبانه روزی در ابتدای بخارایی می شوم. روی پیشخوان داروخانه چند اسپری ضدعفونی کننده خودنمایی می نماید. خانم متصدی پاسخ دو جوانی را که با استرس به دنبال خرید مایع ضدعفونی کننده هستند، این گونه می دهد:
به هرکس فقط یه اسپری ضدعفونی کننده می دم.
- خب خانم منم با دوستم هستم، دوتا بده دیگه.
-باشه برو حساب کن.
این داروخانه هم ماسک ندارد متصدی می گوید: کمبود ماسک از چهارشبه پیش بیشتر شد. در چهار شب گذشته 1000 عدد ماسک ساده فروختیم.
او ادامه می دهد: ماسک فیلتردار سه هفته است که تمام نموده ایم و برایمان نیاورده اند. قیمت این اقلام چند برابر شده است. ماسک از 1500 به 3500 تومان رسیده است. ماسک فیلتردار از1000 به 6000 تومان رسیده است.
مصرف بالای ماسک باعث شده شرکت های فراوری کننده نتوانند به اندازه ماسک فراوری کنند. تنها مایع و اسپری ضدعفونی کننده به تعداد محدود در شرکت ها موجود است که ما از آن ها خریداری می کنیم. امروز صبح 64 عدد مایع ضدعفونی کننده برایمان آوردند که در حال حاضر از آن 10 عدد باقی مانده است. دستکش در بازار موجود است به کسانی که تعداد بالا از این اقلام را بخواهند، نمی دهم.
به داروخانه ای دیگر در خیابان هدایت می روم، اما وقتی درخواست ماسک می کنم. متصدی بی مقدمه و با اشاره به ماسک روی صورتم می گوید:
تو ماسک داری. بهت نمی فروشم.
-خب قیمتش چنده؟
- سه تومن. ولی بهت نمیدم، تو ماسک داری.
دختری که ماسک سه لایه جراحی زده، با من هم صحبت می شود و می گوید: مایع ضدعفونی کننده و ماسک در خانه داشتیم و بعد از اعلام این خبر به سرعت آن ها را برداشته و استفاده کردم. شنیده ام که داروخانه ها این اقلام را گران کردند که خداروشکر من قبلا در خانه آن ها را داشتم. دوست تهرانی ام به من می گفت که ماسک فیلتردار به قیمت 20 هزارتومان خریده است.
وی ادامه داد: می دانم خبر کرونا بیشتر از واقعیت، جو الکی است، اما خب استرس دارد. اگر دستکش و ماسک استفاده کنیم، صددرصد از این ویروس جلوگیری می شود.
خانم جوانی نیز اظهار می نماید: در چند روز اخیر برای خرید مایع ضدعفونی کننده به داروخانه رفتم اما خیلی شلوغ بود. مایع ضدعفونی کننده را بعد از چندبار گشتن پیدا کردم اما هنوز ماسک را پیدا ننموده ام.
او در حالی که به دختر سه ساله اش نگاه می نماید، ادامه می دهد: من مادر هستم و تنها یک ماسک داشتم که آن را به دخترم دادم. برای بچه هایم استرس دارم.
خانم مسن دیگری هم می گوید: از روزی که خبر ویروس کرونا در ایران آمد از خانه بیرون نیامدیم. امروز هم برای خرید ماسک و مایع ضدعفونی کننده به بیرون آمدیم تا این اقلام را پیدا کنیم. از این خبر استرس زیادی داریم. از دوستی در تهران شنیده ام که قیمت ماسک فیلتردار به 50 هزار تومان رسیده است. امیدواریم قیمت این اقلام در مشهد مناسب باشد تا بتوانیم آن ها را بخریم.
کمبود ماسک در استان نداریم
اما در همین رابطه مدیرروابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگاران می گوید: به لحاظ آماری که در اختیار داریم، هیچ کمبودی از نظر ماسک در سطح استان و مشهد نداریم.
دکتر حمیدرضا رحیمی افزود: اگر داروخانه ای از فروش ماسک امتناع کند در حالی که در انبار آن داروخانه ماسک موجود باشد، مصداق شاخص احتکاراست. گشت تعزیرات و بازرسی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد از روز گذشته بازرسی داشته اند در صورت وجود تخلف با متخلفین برخورد جدی اجرا شده است. این بازرسی ها با جدیت بیشتر در روزهای آینده ادامه خواهد داشت. مردم در صورت مشاهده هرگونه تخلفی با سامانه 190 تماس حاصل کنند و شکایت خود را ثبت کنند.
وی در مورد قیمت مصوب انواع ماسک برای مصرف کننده، اظهار کرد: قیمت مصوب ماسک سه لایه جراحی یا همان ماسک عادی برای مصرف کننده 410 تومن و ماسک فیلتر دار(N95) بنا به نام تجاری و برند آن از 5500 تومان تا حدود 9000 تومان باید عرضه شود. داروخانه ها موظف هستند طبق قیمت مصوب به فروش ماسک اقدام کنند.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد توضیح داد: لزومی ندارد تمام افراد ماسک بزنند. اگر فردی احساس سرماخوردگی دارد و علائم آن رو به تشدید است، چون مخاط، عطسه و سرفه های فرد می تواند باعث انتقال ویروس شود، باید از ماسک استفاده و بلافاصله به پزشک مراجعه کند. افراد عادی نیازی به استفاده از ماسک ندارند. نکته مهم تر این است که ماسک های فیلتردار(N95) صرفا برای گروه های خاص در تیم بهداشتی درمانی توصیه شده است. این جو روانی، قیمت های کاذب و بازار سیاه شده را ایجاد نموده است.
وی درخصوص اقدامات پیشگیرانه از ابتلا به ویروس کرونا، بیان نمود: افراد با رعایت بهداشت فردی شست وشوی مرتب دست ها با آب و صابون، رعایت فاصله 1 متری (حریم شخصی) در مواجهه با دیگران و همچنین عدم روبوسی و دست دادن به افراد و استفاده از محلول های ضدعفونی کننده در مکان های عمومی می توانند از ابتلا به این ویروس جلوگیری کنند.
رحیمی در مورد فرایند تشخیصی کرونا ویروس جدید، گفت: در حال حاضر تشخیص آنفلوانزاهای فصلی توسط آزمایشگاه های دانشگاه علوم پزشکی مشهد زیر نظر آزمایشگاه مرجع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت می گیرد و برای تشخیص کروناویروس طبق دستورالعمل وزارتخانه بعد از رد سایر علل نارسایی تنفسی ناشی از بیماری های ویروسی، اگر ظن بالینی مشکوک به کرونا ویروس باشد، آزمایشات برای انستیتو پاستورتهران فرستاده خواهد شد و ظرف 48 ساعت جواب آزمایش برای ما ارسال خواهد شد.
وی تاکید نمود : مردم اخبار را از مراکز شایعات دریافت نکنند و صرفا اخبار و مطالب را از منابع مورد وثوق دنبال و پیگیری کنند.
منبع: خبرگزاری ایسنا